wtorek, 11 marca 2014

Pomidorowe curry z indykiem

Print Friendly and PDF

Pycha, pycha, pycha. Proste i pyszne. Prosto z "Pyszne 25".


Czas przygotowania: ok 30min

Składniki dla 3-4 osób:
  • 400g filetu z indyka
  • 200g ryżu
  • 250 mleka kokosowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
  • garść suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
  • 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
  • 1 duża papryczka chilli, pokrojona w paseczki
  • 2 cebule szalotki, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2cm korzenia imbiru, startego na tarce
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • olej z pestek winorgon
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • garść natki pietruszki, posiekanej

Indyka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać go w misce z ostrą i słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem.

Na głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i papryczkę chilli, zeszklić przez ok 15 sekund. Dodać indyka, smażyć przez ok. 3 minuty, po czym zalać całość pomidorami z puszki, wymieszać i gotować ok 10 minut.

W tym czasie wstawić wodę na ryż i ugotować go zgodnie z instrukcjami z opakowania.

Następnie dodać mleko kokosowe i suszone pomidory, wymieszać i podgotować. 

Pomidory świeże naciąć na krzyż, zanurzyć we wrzątku na 15 sekund, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Po chwili wyjąć i zdjąć skórkę z pomidorów, od strony nacięcia. Pokrojone pomidory dodać do curry, wymieszać i gotować przez chwilę. Doprawić do smaku 1 łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać.

Curry podawać z ryżem w głębokim naczyniu.


SMACZNEGO!!!



2 komentarze:

  1. wygląda naprawdę pysznie :) uwielbiam curry!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzinka uwielbia to danie, szkoda, że lista składników jest długa, ale smakuje znakomicie:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...