niedziela, 16 lutego 2014

Tagliatelle z prosciutto crudo i pomidorkami

Print Friendly and PDF


Czas przygotowania: 15 minut

Składniki na 2 osoby:
  • 200-300g makaronu tagliatelle
  • 4 plastry szynki prosciutto crudo
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1 żółtko
  • garść rukoli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

Pomidorki pokroić w ćwiartki i razem z rukolą posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą.

Makaron ugotować, odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.

Czosnek zeszklić na łyżce oliwy, dodać szynkę porwaną na kawałeczki, dokładnie wymieszać na bardzo wolnym ogniu.

Wodę z makaronu umieścić w garnku, w którym się gotował, zagotować. Dodać makaron, wymieszać, dodać śmietankę, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać żółtko i wymieszać na bardzo wolnym ogniu(białko powinno wtopić się w sos, nie ściąć). Dodać szynkę z czosnkiem, pomidorki, delikatnie połączyć całość.

Podawać na głębokich talerzach, wykończone rukolą i posypane świeżo mielonym pieprzem.


SMACZNEGO!!!



* przepis wzorowany na Kwestii Smaku



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...