sobota, 22 lutego 2014

Maślane krewetki z czosnkiem i pietruszką w białym winie

Print Friendly and PDF

Niezwykle aromatyczne danie, cudownie rozpieszcza podniebienia. To bardzo klasyczny sposób przygotowania krewetek, ale właśnie takie lubię najbardziej!


Czas przygotowania: 10 min


Składniki dla 2 osób:
  • 500-750g krewetek
  • garść pietruszki
  • 12 ząbków czosnku
  • pół szklanki białego wina
  • 2 łyzki masła
  • świeżó mielony pieprz

Krewetki rozmrozić, zalewając je letnią wodą, następnie dokładnie osuszyć. 

Na patelni rozpuścić masło, zeszklić przez ok. pół minuty posiekany czosnek. Dodać krewetki, smażyć na wolnym ogniu przez ok. pół minuty, następnie zalać je winem i gotować przez pół minuty. Całość posypać pieprzem i posiekaną pietruszką, wymieszać.

Podawać z bagietką. Uwaga- krewetki bardzo szybko stygną!


SMACZNEGO!!!





1 komentarz:

  1. tak przygotowane lubię najbardziej, tylko ściągam pancerzyki w całości z ogonka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...