środa, 15 stycznia 2014

Wegetariańskie leczo

Print Friendly and PDF

Delikatny i lekkostrawny obiad. Szybki w przygotowaniu, więc świetnie mieści się w nawet najbardziej zapchanym terminarzu.


Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:
  • 1 średniej wielkości cukinia, pokrojona w pół-plasterki
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 2 pomidory
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 papryki czerwone, pokrojone w kostkę
  • 200g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1/3 papryczki chilli
  • 500g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól morska, świeżo mielony pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i tyle samo ostrej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki curry
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
Na dużej patelni rozgrzać oliwę lub olej (ok. 1 łyzki) i zeszklić czosnek z cebulą. Po chwili dodać papryczkę chilli, podsmażyć.

Na patelnię wrzucić paprykę i cukinię, smażyć na średnim ogniu przez ok 5 minut.

Dodać pieczarki i bakłażana i kolejną łyżkę oleju lub oliwy, całość smażyć ok 12 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Dodać razem z passatą pomidorową do warzyw na patelni. Całość doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Podsmażać do momentu, aż sos zrobi się gorący.

*Podawać z ryżem (ja wybrałam basmati).
 ** Przepis świetnie sprawdzi się również w wersji mięsnej- wystarczy dodać pokrojoną w kostkę, doprawioną solą, pieprzem,  papryką ostrą i słodką, usmażoną pierś kurczaka, i voila!


SMACZNEGO!!!

* przepis z Kwestii Smaku, zmodyfikowany delikatnie przeze mnie

2 komentarze:

  1. przepyszny blog, będę tu często zaglądała :-)
    zapraszam również na mojego bloga :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowałem u siebie, wyszło bardzo smacznie :). I nie piszę tego, żeby wylansować swojego bloga :-P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...