niedziela, 20 października 2013

Dyniowa zupa krem z nutą pomarańczy i imbiru

Print Friendly and PDF

Prawdziwie jesienna zupa, która policzki rozgrzewa do czerwoności. Przepyszna w smaku. Największą furorę robi podana zamiast w wazie...po prostu w dyni!


Czas przygotowania: 1 h


Składniki na 4 głębokie talerze:
  • 500 g dyni, zważonej ze skórą
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • szczypta imbiru w proszku
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • bulion warzywny
  • 50-125 g serka Philadelphia
  • świeżo mielony czarny pieprz

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub na patelni roztopić masło z oliwą, włożyć świeży imbir i delikatnie podsmażyć przez ok pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez ok. pół godziny. Dodać serek i zmiksować blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić, czy nie trzeba doprawić zupy solą. Podawać z grzankami i świeżo mielonym pieprzem.

SMACZNEGO!



*przepis pochodzi z Kwestii Smaku


3 komentarze:

  1. Mmm, musiała być pyszna! Dynia z pomarańczą to genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, była! Imbir także odegrał tu niemałą rolę, połączenie daje naprawdę super efekt:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...