niedziela, 15 września 2013

Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i brokułami

Print Friendly and PDF

Zapiekanka to doskonały pomysł na zdrowy rodzinny obiad w środku tygodnia. Polecam, jest naprawdę pyszna.


Piekarnik: 210ºC

Czas przygotowania: 1 godzina


Składniki:
  • 800g filetu z łososia
  • 600 ml mleka 
  • 800g ziemniaków
  • 40g masła
  • 200g porów (białe i jasnozielone części)
  • 40g mąki pszennej
  • 200g brokuła
  • 1 łyżka kaparów
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki roztopionego masła lub oliwy z oliwek

Jeśli łososia mamy w kawałku, nie filetowanego, należy najpierw odciąć skórkę, opłukać i odsączyć w ręczniku papierowym. Pesetą wyjąć ości i delikatnie oprószyć solą morską. Do garnka wlać mleko i włożyć łososia. Zagotować, przełożyć na drugą stronę i odstawić z ognia. Łososia wyjąć z mleka na talerz, pokroić na małe kawałki. Mleko zachować. Piekarnik nagrzać do 210ºC.

Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki. Włożyć do garnka z chłodną wodą, doprawić solą, zagotować. Gotować przez ok. 3-4 minuty, po czym odcedzić na sicie. 

Na patelni roztopić masło, dodać pokrojone na plasterki pory i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok 3-4 minuty. Następnie wsypać mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać mleko, delikatnie mieszając. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok 10 minut. Gdyby sos stał się za gęsty, dodać więcej mleka lub wody.

Do sosu dodać brokuła podzielonego na małe różyczki i odsączone kapary. Zawartość patelni doprawić solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać, po chwili gotowania odstawić z ognia. 

Dużą żaroodporną formę wysmarować masłem, na dnie wyłożyć łososia, przykryć go zawartością patelni, a następnie plasterkami ziemniaków tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Ziemniaki posmarować roztopionym masłem lub oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. 

Piec bez przykrycia przez 25 minut, następnie ustawić opcję grilla i zapiekać jeszcze przez 10 minut do zrumienienia ziemniaków. Nakładać na podgrzane talerze.


SMACZNEGO!!!





* przepis pochodzi z Kwestii Smaku

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...