poniedziałek, 25 marca 2013

Racuchy z jabłkiem i żurawiną na jogurcie

Print Friendly and PDF


Czas przygotowania: 10 minut


Składniki na ok 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru do wypieków lub cukru pudru
  • szklanka jogurtu naturalnego (lub kwaśnej śmietany albo kefiru)
  • pół szklanki mleka
  • 2 jaja
  • duże jabłko, pocięte w bardzo drobną kosteczkę
  • garść suszonej żurawiny
Dodatkowo:
  • syrop klonowy
  • ulubiony dżem

W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz cukier.

W drugiej misce połączyć składniki mokre: jogurt naturalny, mleko oraz roztrzepane jaja.

Następnie połączyć zawartości obu misek, bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek (można wolno zmiksować). Na koniec dodać owoce, wymieszać łyżką do połączenia.

Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Olej nie może być za gorący, bo wtedy racuchy szybko się spalą na zewnątrz, ale nie usmażą w środku. Należy je smażyć na wolniejszym ogniu, nakładając ciasto łyżką na patelnię.

Podawać z ulubionym dżemem, szklanką mleka, syropem klonowym albo po prostu posypane cukrem pudrem:)

SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...