sobota, 30 marca 2013

Babka migdałowa z białą czekoladą i nutą pomarańczy

Print Friendly and PDF

Babka migdałowa jest bardzo szybka w przygotowaniu i bardzo mokra. Migdałowy smak świetnie komponuje się z białą czekoladą i pomarańczą. Zdecydowanie najlepsza, jaką kiedykolwiek jadłam!


Czas przygotowania: 2 godziny

Piekarnik: 180ºC


Składniki:
  • 130g białej czekolady, połamanej na kosteczki
  • 80g masła, pokrojonego w kostkę
  • 8 łyżek cukru
  • 3 jaja, oddzielone żółtka od białek
  • 40g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki tartej skórki z pomarańczy

Polewa:
  • 150g białej czekolady
  • 1/3 szklanki śmietany kremowej UHT 30%
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej

Formę o pojemności 1,5 litra wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Do miseczki włożyć białą czekoladę i masło. Miseczkę zawiesić na garnku z niewielką ilością gotującej się wolno wody i mieszać składniki aż się roztopią i połączą w jedną masę. 

Dodać cukier i żółtka, wymieszać. Zdjąć miseczkę z garnka i dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Wymieszać łyżką.

Ubić pianę z białek i połączyć z masą czekoladowo-migdałową. Na koniec wymieszać ze skórką pomarańczową. 

Przełożyć do przygotowanej formy na babkę i piec przez ok 40-45 minut, stosując metodę suchego patyczka. Ostudzić w formie, następnie wyłożyć babkę na metalową kratkę.

Przygotować polewę z białej czekolady: do miseczki włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać śmietankę i sok z pomarańczy. Miseczkę ustawić nad garnkiem z wolno gotującą się wodą i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy ze śmietanką. Zdjąć miseczkę z ognia, wymieszać ze skórką z pomarańczy i czekać, aż polewa ostygnie (w tym celu można wstawić ją do lodówki na ok 1 godzinę). Gdy polewa będzie  miała konsystencję umożliwiającą rozprowadzenie jej po babce, polać nią ciasto i ozdobić ulubionymi produktami (mogą być migdały, płatki migdałowe, czekoladowe jajeczka, skórka pomarańczowa i wiele innych).

SMACZNEGO!!!




* przepis pochodzi z Kwestii Smaku



4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...