piątek, 22 lutego 2013

Szarlotka pod chrupiącą chmurką, zwana Misiankową

Print Friendly and PDF

Ach Ci goście! Potrafią zaskoczyć nie lada talentami. Organizacja spotkań towarzyskich, na które każdy musi coś upichcić, to świetny pomysł, aby móc wspomniane talenty zaprezentować. Tym razem zabłysnął Marcin, który przygotował przedstawianą szarlotkę misiankową. Po prostu mniam! :)



Czas przygotowania: ok 5 h 20 minut

Piekarnik: 160ºC


Składniki na kruche ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 200g masła
  • 200ml cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 białko

Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 1kg kwaśnych jabłek (obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych)
  • mielony cynamon
  • cukier wanilinowy
  • cukier
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Jabłka przełożyć do miski, posypać cukrem wanilinowym, cukrem i cynamonem (wg uznania i smaku), dodać skórkę z cytryny, wymieszać do połączenia. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 2 godziny.

W międzyczasie przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę (lub blat kuchenny), posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieść, dokładnie wyrobić ciasto, uformować kulę. Owinąć ją przezroczystą folią i włożyć do lodówki na ok 2 godziny.

Piekarnik nagrzać do 160ºC

Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkować jego połowę na obsypanej delikatnie mąką stolnicy, wyłożyć nim spód tortownicy o średnicy 28 cm. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Na podpieczonym cieście ułożyć jabłka. Resztę ciasta rozwałkować w ten sam sposób i przykryć jabłka. Piec 1 godzinę w tej samej temperaturze.


SMACZNEGO!!! 







*przepis p. Misi Zielińskiej, dostępny w dodatku do Gazety Wyborczej 2007r.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...