czwartek, 3 stycznia 2013

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Print Friendly and PDF

Szczerze mówiąc sama nie spodziewałam się tego "nieba w gębie", jakiego dostarcza smak bułeczek. Są niezwykle aromatyczne, chrupiące, nie za słodkie, delikatne. Rosną w zawrotnym tempie, rozpychając się łokciami w piekarniku. Jestem nimi co najmniej zauroczona, to na pewno nie ostatni raz, kiedy zawitają w mojej kuchni! Zaproście je także do swoich, satysfakcja gwarantowana:)

Czas przygotowania: 2 godziny
Piekarnik: 200ºC

Składniki na 12 bułeczek:
  • łyżka cukru
  • 50 ml ciepłej wody
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 200ml mleka
  • łyżka śmietany
  • 100g masła
  • 450g mąki
  • 120g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka kardamonu (może być zarówno świeżo utłuczony, jak też z paczki)
Nadzienie:
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść suszonej żurawiny wymieszanej z rodzynkami (lub ulubione bakalie)
Do posmarowania:
  • 1 jajko + łyżeczka wody
  • cukier lub płatki migdałów
W miseczce wymieszać łyżkę cukru, ciepłą wodę i drożdże. Odstawić na kilka minut, aż zacznie bąblować. (ok 15 minut)

W rondelku wymieszać mleko, śmietanę i masło. Podgrzewać do roztopienia masła, ostudzić. Wymieszać z mieszanką drożdżową.

W dużej misce wymieszać przesianą mąkę, cukier, sól i kardamon. Połączyć z mokrymi składnikami, zagnieść ciasto (można mikserem). Przykryć folią i ściereczką, postawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wyrosło.

Po godzinie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 40 cm x 45 cm. Posmarować go masłem, posypać cukrem, cynamonem i bakaliami. Zwinąć jak roladę. Pokroić na kawałki o szerokości ok 3,5 cm - 4 cm. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (bułeczki bardzo rosną w piekarniku). Bułeczki posmarować z wierzchu resztką masła. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. (nie urosną zbyt wiele, ale jednak:) )

Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC.

Bułeczki, przed wstawieniem do piekarnika, posmarować z wierzchu jajkiem wybełtanym z wodą oraz posypać cukrem. 

Piec ok. 20-25 minut, do ciemnozłotego koloru.

SMACZNEGO!!! 







* przepis pochodzi z White Plate, od siebie dodałam żurawinę i rodzynki

5 komentarzy:

  1. wow!!! co za telepatia!! też właśnie zrobiłam kanelbulle :))) i też dodałam żurawiny (bez rodzynków) zapraszam jutro do mnie :) będzie mój przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hihi,mrzeczywiście niezły zbieg okoliczności!!! Pyszne są, prawda?;)

      Usuń
  2. one są rewelacyjne! uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Drozdze instant mnie nie lubia,ciasta nie chca mi na nich wyrastac:(((( Twoje"zakrecone"ciacha wygladaja fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...