czwartek, 27 grudnia 2012

Tagliatelle z łososiem, pieczonymi pomidorami i koperkiem

Print Friendly and PDF

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na 3 porcje:

  • 250g makaronu Tagliatelle
  • 300-350 g surowego łososia filetowanego
  • pieczone pomidory (mogą być suszone)
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków pinii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • mały kawałek parmezanu 
Łososia umyć, pokroić na kawałki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić łososia, podsmażać go ok. 5 minut, doprawić delikatnie solą pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i orzeszki.

W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy.

Koperek posiekać, odrzucając grube łodygi. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na większe kawałki. Dodać do reszty składników znajdujących się na patelni. Wszystko razem smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.

Makaron odcedzić, dorzucić do składników na patelnię, wymieszać.

Podawać ze startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i oliwą.

SMACZNEGO!!!




6 komentarzy:

  1. O zjadłabym taki pyszny makaronik po całym świątecznym obżarstwie.

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, proszę miskę makaronu, takiego z warzywami, po Świętach, uwielbiam każdy;)

    Jakiego używasz aparatu oraz obiektywu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Używam Nikona d5000 18-55 VR Kit, dokładnie takiego:
    http://www.bhphotovideo.com/c/product/615725-REG/Nikon_25454_D5000_Digital_SLR_Camera.html
    Dlaczego pytasz?:)
    A jeśli chodzi o makaron, to muszę przyznać, że zdecydowanie ratuje każdą sytuację!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytam, bo kupuję jakąś lustrzankę, i rozglądam się za dobrą, a podobają mi się Twoje zdjęcia;)

      Usuń
    2. Dziękuję! Właściwie dopiero zaczynam przygodę z fotografią kulinarną, ale aparat zdecydowanie polecam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...