środa, 26 grudnia 2012

Pani Walewska

Print Friendly and PDF

Pani Walewska, jak na prawdziwą kobietę przystało, potrafi zaskoczyć każdego. Na pierwszy rzut oka wydaje się być słodka i mdła, jednak każdy, kto jej spróbuje, już nie może oderwać od niej uwagi. Intrygująca i rozkochująca w sobie kubki smakowe, prawdziwa bezowa kusicielka!


Czas przygotowania: 1:30 h
Piekarnik: 175ºC, potem 150ºC z termoobiegiem (można też bez termoobiegu)

Składniki na ciasto kruche:
  • 2 pełne szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg masła roślinnego w kostce lub masła
  • 4 żółtka
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka. 
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach ok 23 cm x 35 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach ( aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 175ºC.

Masa bezowa:
  • białka z 4 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywno i stopniowo wciąż ubijając dosypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez ok. 15 minut w temperaturze 150ºC. (najlepiej z funkcją termoobiegu).

Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 250 g masła roślinnego lub masła
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.

Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.

SMACZNEGO!!!



* przepis pochodzi z Kwestii Smaku

6 komentarzy:

  1. robiłam ją niedawno dopiero pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni... jest przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda, szczerze mówiąc sama byłam zaskoczona jej smakiem!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. tylko nie "kupki smakowe" a kubki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, dziękuję za cenną uwagę:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...