Oto mój śniadaniowy mistrz, który sprawdza się świetnie, gdy raz na jakiś czas (a ostatnio zdarza mi się to raczej rzadko!) chcę odpocząć od swojej ulubionej owsianki. Omlet jest puszysty, kakaowy, to idealny i bardzo energetyczny start!
Czas przygotowania: 5 minut
Potrzebujesz: patelni do naleśników- jeśli zależy Ci na smażeniu bez tłuszczu
Składniki:
- 5 białek
- 50g płatków owsianych górskich, pokruszonych w blenderze
- 1 łyżka kakao
- 25 g masła orzechowego Primavika (0% tłuszczu i soli)
- owoce (u mnie 50g banana i 100g truskawek)
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy kakao i pokruszone w blenderze płatki owsiane. Wszystko razem miksujemy do połączenia. Patelnię do naleśników nagrzewamy, wykładamy na nią masę omletową i rozprowadzamy ją równomiernie na patelni. Przypiekamy spód na średnim ogniu, po czym przewracamy omleta na drugą stronę. Ja zazwyczaj mam małe trudności z przełożeniem omleta na drugą stronę, robię to tak: gdy omlet przypiecze się już z jednej strony, cały spód podważam delikatnie łopatką, omlet przesuwam przypieczonym spodem na talerz, po czym z talerza wyrzucam nieprzypieczoną stroną do dołu. Przypiekam drugą stronę i znów podważam i przekładam na talerz. Omlet smaruję z wierzchu masłem orzechowym, wykładam owoce i pochłaniam z rozkoszą:)
Jeśli nie musisz ograniczać tłuszczu i możesz pozwolić sobie na oliwę lub olej kokosowy, możesz usmażyć omlet na normalnej patelni z dodatkiem takiego właśnie tłuszczu.
Jeśli chodzi o masło orzechowe, polecam też Meridian Hazelnut Butter (http://www.britishshop.pl/pl/p/Meridian-Natures-Energy-Hazelnut-Butter-Crunchy-170g/2226), kupiłam je wczoraj i jestem zachwycona jego smakiem!
SMACZNEGO OMLETOWE POTWORY!
zgadzam się, że to śniadanie mistrzów!
OdpowiedzUsuńfaktycznie mniam! a nawet omnomnom ! :) wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie :)