Lekki, delikatny i wakacyjny deser. Jeden z moich ulubionych!
Czas przygotowania: 25 min
Składniki na 9 tartaletek:
SPÓD:
- 225g ciastek Digestive lub Holenderskich
- 70g masła
- 100g białej czekolady
KREM:
- 250g Mascarpone
- 200g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- maliny
- borówki
- cukier puder
Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym
zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym
dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty,
mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania
kremu.
Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec
ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę.
Dodać cukier puder, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na
spód, ułożyć na nim owoce. Chłodzić w lodówce ok 1 godz. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Deser można podać także w pucharkach, wystarczy pokruszone ciasteczka wysypać na spód, przykryć je kremem i owocami. Na końcu posypać cukrem pudrem i gotowe!
Deser można podać także w pucharkach, wystarczy pokruszone ciasteczka wysypać na spód, przykryć je kremem i owocami. Na końcu posypać cukrem pudrem i gotowe!
Ależ są śliczne!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają!
OdpowiedzUsuń