Uwielbiam ryby pod każdą postacią. Zawsze jednak stawiałam na łososia. Pstrąga zrobiłam pierwszy raz samodzielnie i jestem bardzo zadowolona. Ryba wyszła soczysta i mięciutka. Przepis mojej Mamy.
Piekarnik: 190ºC
Czas przygotowania: 30 minut
SKŁADNIKI:
- pstrąg ok 220g
- dwa plastry cytryny
- łyżka masła czosnkowego
- dwa plastry boczku
- świeżo mielony pieprz, opcjonalnie sól morska (malutka szczypta)
Pstrąga umyć, oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W bebech włożyć masło czosnkowe i cytrynę. Pod pstrąga i na niego ułożyć plaster boczku. Piec ok 20 minut w temperaturze 190ºC.
Po upieczeniu oprószyć solą i pieprzem. Podawać na przykład z ciemnym wieloziarnistym pieczywem i świeżymi pomidorami.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz