Bardzo lekkie i delikatne danie, polecam:)
Piekarnik: 180
Czas przygotowania: ok 35 min
Składniki dla 2 osób:
- 200g makaronu jajecznego świeżego ze szpinakiem
- 200g filetu z łososia
- 8 oliwek, przekrojonych na pół
- 3 łyżeczki kaparów
- 6 pomidorów suszonych, pokrojonych w paski
- 2 łyżki pestek dyni
- łyżka drobno posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżeczki masła czosnkowego
- mały kawałek parmezanu, pokrojonego na cieniutkie plasterki
Piekarnik nagrzać do 180.
Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć świeżym piperzem, ułożyć masło czosnkowe na filecie. Folię zawinąć tak, aby utworzył się a'la namiot. Wstawić do piekarnika, piec 25min.
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, po czym znów wsypać do garnka, wraz ze wszystkimi dodatkami: łososiem, oliwkami, kaparami, pomidorami, koperkiem. Całość skropić oliwą, dokładnie i delikatnie wymieszać. Danie wykończyć parmezanem.
SMACZNEGO!!!
lubię takie makaronowe dania:d
OdpowiedzUsuńPrezentuje się fantastycznie
OdpowiedzUsuńnie przepadam za takim makaronem, ale losos nadrabia! :D
OdpowiedzUsuń