Tarty odstraszały mnie zazwyczaj wyrabianiem kruchego ciasta i chłodzeniem go w lodówce. Jednak wczorajsza "zachcianka" zmusiła mnie do przełamania się i oto jest tarta! Naprawdę nie było tak źle, jak mi się wydawało wcześniej, muszę powiedzieć, że nawet mi się spodobało i chyba zacznę robić to częściej:)
Czas przygotowania: 1:50 h (wraz z 1 h chłodzenia)
Piekarnik: 190ºC, 180ºC
Składniki na ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 150g masła, schodzonego
Składniki na masę:
- puszka kajmaku (użyłam mleka skandensowanego Gostyń)
- słoiczek powideł śliwkowych
- garść płatków migdałowych
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Zmiksować do uzyskania okruszków, albo połączyć składniki dłonią, do uzyskania tego samego efektu. Dodać jajko, znów dokładnie połączyć składniki. Na koniec z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, aby uzyskała formę małego placka, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Piekarnik nagrzać do 190ºC. Formę do tarty wysmarować masłem.
Po wyjęciu ciasta z lodówki jego 3/4 rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok 2cm. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść do formy. Formę dokładnie wykleić ciastem. Wierzch ciasta wyłożyć folią aluminiową, wysypać na nią opakowanie fasoli, aby ciasto nie unosiło się podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika na 18 minut.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180ºC, zdjąć z ciasta folię aluminiową i fasolę, piec przez następne 15 minut, do złocistego koloru.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Następnie wyłożyć na spód powidła śliwkowe, przykryć je kajmakiem oraz posypać migdałami. Ciasto jest gotowe do spożycia tuż po przygotowaniu, ale warto schłodzić je w lodówce przez ok. 2 godziny.
SMACZNEGO!!!
Ach ta gruba warstwa kajmaku...;)
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, uwielbiam kajmak ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńto taki mazurek mmm, pysznie! ja tez kocham kajmak
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda smakowicie :) Powidła musiały fajnie przełamywać słodycz kajmaku :)
OdpowiedzUsuń