Pycha, pycha, pycha. Proste i pyszne. Prosto z "Pyszne 25".
Czas przygotowania: ok 30min
Składniki dla 3-4 osób:
- 400g filetu z indyka
- 200g ryżu
- 250 mleka kokosowego
- 1 puszka krojonych pomidorów w zalewie
- garść suszonych pomidorów, pokrojonych w paseczki
- 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
- 1 duża papryczka chilli, pokrojona w paseczki
- 2 cebule szalotki, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2cm korzenia imbiru, startego na tarce
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej z pestek winorgon
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- garść natki pietruszki, posiekanej
Indyka pokroić w drobną kostkę. Wymieszać go w misce z ostrą i słodką papryką, kurkumą, solą, pieprzem i imbirem.
Na głębokiej patelni (lub woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę, po chwili dodać czosnek i papryczkę chilli, zeszklić przez ok 15 sekund. Dodać indyka, smażyć przez ok. 3 minuty, po czym zalać całość pomidorami z puszki, wymieszać i gotować ok 10 minut.
W tym czasie wstawić wodę na ryż i ugotować go zgodnie z instrukcjami z opakowania.
Następnie dodać mleko kokosowe i suszone pomidory, wymieszać i podgotować.
Pomidory świeże naciąć na krzyż, zanurzyć we wrzątku na 15 sekund, po czym zanurzyć w zimnej wodzie. Po chwili wyjąć i zdjąć skórkę z pomidorów, od strony nacięcia. Pokrojone pomidory dodać do curry, wymieszać i gotować przez chwilę. Doprawić do smaku 1 łyżeczką słodkiej papryki, solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki, wymieszać.
Curry podawać z ryżem w głębokim naczyniu.
SMACZNEGO!!!
wygląda naprawdę pysznie :) uwielbiam curry!
OdpowiedzUsuńCała moja rodzinka uwielbia to danie, szkoda, że lista składników jest długa, ale smakuje znakomicie:))
OdpowiedzUsuń