sobota, 15 lutego 2014

Tort bezowy z owocami lata

Print Friendly and PDF

Beza jest dla mnie królową wszystkich wypieków. Wręcz ubóstwiam jej smak i wygląd! Dziś prezentuję Wam tort bezowy z owocami pachnącymi latem, za którym zapewne większość z nas tęskni. Uwierzcie mi, jest banalnie prosta w wykonaniu, dlatego zachęcam szczerze do wypróbowania tego przepisu:)



Piekarnik: 180ºC  i 140ºC

Czas przygotowania: ok. 2 h


Składniki na dwa blaty bezowe:
  • 6 białek, w temperaturze pokojowej
  • 350 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego 

Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatki:
  • konfitura malinowa
  • garść malin
  • garść truskawek
  • garść borówek
  • kilka listków mięty lub melisy

WYKONANIE BEZY:

Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier, ciągle ubijając, aż masa stanie się puszysta i błyszcząca. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijać jeszcze przez ok 3 min.

Na dwóch płaskich blachach z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, odrysować ok 20 cm koła i wypełnić je masą bezową- pamiętaj, że jeden blat będzie dołem, dlatego musi być płaski, natomiast drugi będzie górą tortu, więc można go uformować bardziej wypukle i efektownie. Jeśli nie masz dwóch płaskich blach, odwróć spodem do góry te, które posiadasz, aby uzyskać płaską powierzchnię. Blaty bezowe piec na raz w piekarniku. Najpierw 5 minut w temperaturze 180ºC, następnie zmniejszyć ją do 140ºC i piec 90min. Po upieczeniu studzić blaty w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


KREM:

Gdy blaty się studzą, wykonać krem. Ubić na sztywno śmietankę, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubjania dodać serek mascarpone i cukier puder, zmiksować krótko, do połączenia.



PRZEŁOŻENIE:

Dolny blat odwrócić dołem przylegającym do blachy do góry, ułożyć na tortownicy. Wyłożyć krem, owoce, konfiturę malinową, przykryć górnym blatem. Przystroić go owocami oraz listkami mięty lub melisy.



SMACZNEGO!!!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...