poniedziałek, 10 lutego 2014

Lasagne bolognese pachnące białym winem

Print Friendly and PDF

Prosta, tradycyjna i pięknie pachnąca. Tak dawno jej nie robiłam, że już zapomniałam, jak świetna jest w smaku:)


Piekarnik: 175ºC

Czas przygotowania: 50 min


Składniki:
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego
  • 400g passaty pomidorowej
  • szklanka białego wina (najlepiej wytrawnego)
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 500g płatów lasagne
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • pół dużej cebuli, drobno posiekanej
  • przyprawy: 2 łyżeczki świeżo mielobego pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, szczypta suszonej bazylii
  • 100 g tartego parmezanu
  • 2 łyzki oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki zasmażki Knorr (jeśli zajdzie taka potrzeba)

Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej kwadratowe lub prostokątne) i wysmarować je masłem.

Na patelni z rozgrzanym olejem zeszkolić cebulę. Dodać czosnek, również zeszklić.

Dodać mięso mielone, podsmażać, aż mięso przybierze brązową barwę. Doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać.

Zalać białym winem, gotować ok 3 min. Następnie dodać bulion i passatę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać zasmażkę i wymieszać, aż sos zgęstnieje.

W gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i oliwy z oliwek obgotować płaty lasagne przez ok 2 min. Po wyjęciu płaty od razu oddzielać od siebie i układać w naczyniu tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Płaty polewać sosem z mięsem i posypywać parmezanem. Powtórzyć czynność ok 5-6 razy.

Zapiekać w piekarniku ok 30 min. Po upieczeniu odczekać ok. 5 min, nastęnie kroić i wyjmować delikatnie łopatką.


SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...