Prosta, tradycyjna i pięknie pachnąca. Tak dawno jej nie robiłam, że już zapomniałam, jak świetna jest w smaku:)
Piekarnik: 175ºC
Czas przygotowania: 50 min
Składniki:
- 500g mielonego mięsa wieprzowego
- 400g passaty pomidorowej
- szklanka białego wina (najlepiej wytrawnego)
- szklanka bulionu warzywnego
- 500g płatów lasagne
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- pół dużej cebuli, drobno posiekanej
- przyprawy: 2 łyżeczki świeżo mielobego pieprzu, 2 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej, szczypta suszonej bazylii
- 100 g tartego parmezanu
- 2 łyzki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki zasmażki Knorr (jeśli zajdzie taka potrzeba)
Piekarnik rozgrzać do 175ºC. Przygotować naczynie żaroodporne (najlepiej kwadratowe lub prostokątne) i wysmarować je masłem.
Na patelni z rozgrzanym olejem zeszkolić cebulę. Dodać czosnek, również zeszklić.
Dodać mięso mielone, podsmażać, aż mięso przybierze brązową barwę. Doprawić przyprawami, dokładnie wymieszać.
Zalać białym winem, gotować ok 3 min. Następnie dodać bulion i passatę. Całość dokładnie wymieszać. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodać zasmażkę i wymieszać, aż sos zgęstnieje.
W gotującej się wodzie z dodatkiem szczypty soli i oliwy z oliwek obgotować płaty lasagne przez ok 2 min. Po wyjęciu płaty od razu oddzielać od siebie i układać w naczyniu tak, aby delikatnie nachodziły na siebie. Płaty polewać sosem z mięsem i posypywać parmezanem. Powtórzyć czynność ok 5-6 razy.
Zapiekać w piekarniku ok 30 min. Po upieczeniu odczekać ok. 5 min, nastęnie kroić i wyjmować delikatnie łopatką.
SMACZNEGO!!!
wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńprezentuje się wyśmienicie :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com