Najlepszy we Wszechświecie- nic dodać, nic ująć. Delikatny, puszysty, czokoholicy będą w siódmym niebie. Szczerze polecam:)
Piekarnik: 180ºC
Czas przygotowania: 1h + czas chłodzenia (ja chłodziłam całą noc)
Składniki na spód:
- 150g masła
- 150g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki(użyłam Wedla)
- 5 jaj (żółtka oddzielone od białek)
- 1 łyżka kakao
- 175g drobnego cukru do wypieków
Składniki na mus:
- 100g masła
- 100g gorzkiej czekolady, połamanej na kostki
- 3 jaja
- 2 łyżeczki kakao
- 115g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody
SPÓD:
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Formę z odpinaną obręczą o średnicy ok 20-23cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej (np. w małym garnuszku postawionym nad drugim, z gotującą się wodą), ciągle mieszając, wystudzić. Żółtka zmiksować z kakao, po czym wymieszać z masą czekoladową.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Po dodaniu ostatniej partii cukru ubijać jeszcze przez ok 3 min.
Białka wymieszać bardzo delikatnie z masą czekoladową, uważając, aby została zachowana puszystość masy białkowej. Najlepiej zrobić to szpatułk. Najpierw przełożyć dwie szpatułki masy białkowej do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać, po czym masę czekoladową przełożyć do reszty masy białkowej i całość połączyć powolnymi delikatnymi ruchami.
Masę przełożyć do formy, piec ok. 25-30 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Następnie przygotować mus.
MUS:
Mus przygotować analogicznie do spodu. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka zmiksować z kakao i połączyć z czekoladą.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i wystudzoną żelatyną.
Masę wylać na wystudzony spód. Chłodzić przez co najmniej 4 godziny (ja chłodziłam całą noc w lodówce).
Kroić nożem uprzednio oblanym wrzątkiem (mój sprawdzony sposób: wlewam do wysokiego kubka wrzątek, moczę w nim nóż, kroję, znów moczę, znów kroję i tak na zmianę)
SMACZNEGO!!! (na pewno tak będzie!)
Masę przełożyć do formy, piec ok. 25-30 min. Po upieczeniu całkowicie wystudzić. Następnie przygotować mus.
MUS:
Mus przygotować analogicznie do spodu. Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, wystudzić. Żółtka zmiksować z kakao i połączyć z czekoladą.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Połączyć bardzo delikatnie z masą czekoladową i wystudzoną żelatyną.
Masę wylać na wystudzony spód. Chłodzić przez co najmniej 4 godziny (ja chłodziłam całą noc w lodówce).
Kroić nożem uprzednio oblanym wrzątkiem (mój sprawdzony sposób: wlewam do wysokiego kubka wrzątek, moczę w nim nóż, kroję, znów moczę, znów kroję i tak na zmianę)
SMACZNEGO!!! (na pewno tak będzie!)
przepiękny!
OdpowiedzUsuńDałbym się pokroić za kawałeczek! Obłędny. :O
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń