Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 2 osoby:
- 200-300g makaronu tagliatelle
- 4 plastry szynki prosciutto crudo
- 6 pomidorków koktajlowych
- świeżo mielony pieprz
- 1/3 szklanki śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1 żółtko
- garść rukoli
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
Pomidorki pokroić w ćwiartki i razem z rukolą posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą.
Makaron ugotować, odcedzić, zostawiając 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
Czosnek zeszklić na łyżce oliwy, dodać szynkę porwaną na kawałeczki, dokładnie wymieszać na bardzo wolnym ogniu.
Wodę z makaronu umieścić w garnku, w którym się gotował, zagotować. Dodać makaron, wymieszać, dodać śmietankę, wymieszać i podgrzać. Następnie dodać żółtko i wymieszać na bardzo wolnym ogniu(białko powinno wtopić się w sos, nie ściąć). Dodać szynkę z czosnkiem, pomidorki, delikatnie połączyć całość.
Podawać na głębokich talerzach, wykończone rukolą i posypane świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!
* przepis wzorowany na Kwestii Smaku
pysznie! mmmm
OdpowiedzUsuń