poniedziałek, 17 lutego 2014

Tarta francuska z łososiem, camembert i gruszką

Print Friendly and PDF

Pyszny i zdrowy sposób na obiad. Polecam:)


Piekarnik: 180ºC

Czas przygotowania: 40 min


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam chłodzonego, nie mrożonego)
  • 1 gruszka
  • 200g wędzonego łososia
  • 150g sera camembert
  • 5 jaj
  • 0,5 szklanki śmietany 30%
  • pieprz świeżo mielony, szczypta soli
  • garstka rukoli
  • połowa cytryny
Piekarnik nagrzać do 180ºC.

Formę do tarty wyłożyć połową ciasta francuskiego. 

Jaja wbić do miski, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę i ser camembert, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto francuskie.

Łososia porwać na małe kawałeczki, gruszkę pokroić w ćwiartki, skropić cytryną. Składniki ułożyć na wylanej masie jajecznej.

Piec ok. 30-35 min, aż masa jajeczna dokładnie się zetnie.

Tartę podawać przybraną rukolą i oprószoną pieprzem.


SMACZNEGO!!!



*przepis wzorowany na Kwestii Smaku, lekko zmodyfikowany

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...