Pyszny i zdrowy sposób na obiad. Polecam:)
Piekarnik: 180ºC
Czas przygotowania: 40 min
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (użyłam chłodzonego, nie mrożonego)
- 1 gruszka
- 200g wędzonego łososia
- 150g sera camembert
- 5 jaj
- 0,5 szklanki śmietany 30%
- pieprz świeżo mielony, szczypta soli
- garstka rukoli
- połowa cytryny
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Formę do tarty wyłożyć połową ciasta francuskiego.
Jaja wbić do miski, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietanę i ser camembert, dokładnie wymieszać. Masę wylać na ciasto francuskie.
Łososia porwać na małe kawałeczki, gruszkę pokroić w ćwiartki, skropić cytryną. Składniki ułożyć na wylanej masie jajecznej.
Piec ok. 30-35 min, aż masa jajeczna dokładnie się zetnie.
Tartę podawać przybraną rukolą i oprószoną pieprzem.
SMACZNEGO!!!
Cudna tarta i niezwykle apetyczna :)
OdpowiedzUsuń