Napiszę tylko jedno: niebo w gębie!
Czas przygotowania: 20 min + 1h chłodzenia
Składniki na spód:
- 225g ciastek Digestive lub Holenderskich
- 70g masła
- 100g białej czekolady
Składniki na krem:
- 250g Mascarpone
- 200g śmietany 36%
- 100g białej czekolady
Dodatkowo:
- 1 owoc granatu
Ciastka pokruszyć dokładnie w malakserze lub tłuczkiem kuchennym zakończonym gałką. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, po czym dodać do ciastek i dokładnie wymieszać. Masą wylepić formę do tarty, mocno przyciskając. Spód chłodzić w lodówce w czasie przygotowywania kremu.
Czekoladę na krem rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić.
Śmietanę ubić na sztywno, uważając, aby jej nie przebić. Pod koniec ubijania dodać Mascarpone i delikatnie zmiksować przez krótką chwilę. Dodać wystudzoną czekoladę, wymieszać delikatnie łyżką. Krem wyłożyć na spód, posypać ziarenkami granatu. Chłodzić w lodówce ok 1 godz.
* jak wyłuskać ziarenka granatu: owoc przeciąć na pół, a każdą z połówek na ćwiartki. Granat jest bardzo plastyczny, zatem można swobodnie wydobywać ziarenka palcami, wyginając skórkę tak, aby umożliwić ziarenkom wypadnięcie ze środka
SMACZNEGO!!!
o reeeety! jaka rozkoszna!
OdpowiedzUsuńPyszny blog, będę wpadać częściej. Zapraszam do mnie :)))
OdpowiedzUsuńPyszna - i ten krem... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, no i ten krem... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKuszaca!
OdpowiedzUsuńNie dość, że niebo w gębie, to jeszcze wygląda idealnie :-) Piękne połączenie, i smaków i kolorów!
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńRobię te tartę juz któryś raz z rzędu. Mam pewien problem ze spodem. Otóż czasami wychodzi ma mega kruchy. Przy krojeniu sie rozpada. Co robię złe?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spód zbyt krótko trzymasz w lodówce, albo generalnie ciasto trochę za mało ma czasu na tzw. "dojście". Ja też raz zbyt krótko potrzymałam w lodówce i właśnie z takiego powodu cały spód się rozsypywał. Spróbuj dłużej chłodzić, powinno pomóc.
Usuń