Wszyscy miłośnicy czekolady- skupcie się! Przedstawiam Wam pyszne czekoladowe ciasto z batonikami Daim! Bez mąki, na bazie mielonych migdałów. Bardzo szwedzkie. Niestety nie zdążyłam sfotografować całego, połowa została pochłonięta w mgnieniu oka przez mojego domowego łasucha:)
Piekarnik: 175ºC
Czas przygotowania: 1,5 h
Składniki na ciasto (forma o śr.20cm):
- 75g batoników Daim
- 75g mlecznej czekolady
- 200g mielonych migdałów
- 50g masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jaja
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na polewę czekoladową:
- 100g mlecznej czekolady
- 50g masła
- 1 łyżka kakao
- 60g batoników Daim, posiekanych
Piekarnik rozgrzać do 175ºC.
Posiekane batoniki Daim, połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone w kostkę masło umieścić w małym rondelku i roztopić w kąpieli wodnej. Należy mieć na uwadze fakt, iż karmel z batoników raczej się nie rozpuści- nic nie szkodzi. Przestudzić.
Migdały zmielić w malakserze, a jeśli są już zmielone, wymieszać w misce z kakao, solą i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce ubić jajka z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, aż do uzyskania puszystej, jasnej, kremowej masy. Ciągle ubijając dodawać przestudzoną masę czekoladową, ubijać do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i badzo delikatnie wymieszać (np. drewnianą łopatką), aby masa nie utraciła puszystości.
Formę tortową o średnicy 20cm posmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia(papier przyklei się do masła i łatwiej będzie nam wlać ciasto i uzyskać ładny kształt). Do tak przygotowanej formy wlać ciasto i piec ok. 60min, aż do uzyskania efektu suchego patyczka. W połowie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby nie spiekło się z wierzchu. Po upieczeniu przestudzić.
Gdy ciasto się studzi, przygotować polewę. Czekoladę połamaną w kosteczkę z masłem i kakao roztopić w kąpieli wodnej. Uzyskaną polewą polać ciasto. Następnie posypać wierzch posiekanymi batonikami Daim.
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Moich Wypieków
Można użyć jakiegoś zamiennika migdałów?
OdpowiedzUsuńMogłabyś użyć mąki, ale nigdy nie robiłam tego ciasta z dodatkiem mąki zamiast migdałów, dlatego nie jestem pewna, ile powinno się dodać mąki w tym przypadku...a może jakieś inne orzechy? Bo zapewne chodzi o uczulenie? Mogą być np laskowe lub włoskie:)
Usuń