sobota, 22 lutego 2014

Tosty francuskie z karmelizowanymi bananami i masłem orzechowym

Print Friendly and PDF

Wszyscy dobrze wiemy, że aby dzień był udany, należy go zacząć pysznym i pożywnym śniadaniem. To danie jest zastrzykiem energii, wygląda wspaniale i smakuje po królewsku. Jutro niedziela, zatem spróbujcie i celebrujcie posiłek!


Piekarnik: 175

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki dla dwóch osób: 
  • 6 kromek chałki
  • 3 jaja
  • 0,5 szklanki mleka
  • skórka starta z pomarańczy
  • 2-3 banany
  • pół szklanki soku z pomarańczy
  • 1 łyżka i 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła orzechowego

Piekarnik rozgrzać do 175ºC.

W misce połączyć jaja z mlekiem, łyżeczką cukru, gałką muszkatołową i skórką z pomarańczy. Kromki chałki moczyć w masie jajecznej i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kromki piec ok. 10 min.

Gdy tosty pieką się w piekarniku, przygotować karmelizowane banany. Na patelni roztopić masło, podsmażyć banany do jasnobrązowego koloru. Następnie posypać je łyżką cukru i smażyć na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dolać sok pomarańczowy i poczekać chwilę, aż połączy sie z cukrem i wytworzy się sos.

Tosty układa na talerzu, pokrywać bananami i sosem. Obok wyłożyć łyżkę masła orzechowego.

Całość można dopełnić świeżo wyciskanym sokiem z pomarańczy, pycha:)


SMACZNEGO!!!

*przepis inspirowany Co dziś zjem na śniadanie

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na leniwe, weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wygladaja apetycznie!Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zapomnialas dodac zeby kromki najpierw zarumienic na patelni. jezeli juz kopiujesz to kopiuj dobrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga/Drogi Endorphine, tuż pod postem znajdziesz adnotację oznaczoną gwiazdką, która wprost traktuje o tym, że przepis został zainspirowany innym przepisem, pochodzącym z innego bloga kulinarnego. Tym samym rozumiesz zapewne, że przepis nie został "skopiowany", jedynie stał się podstawą dla przepisu drugiego- mojego. Prawdą jest, że oba przepisy są bardzo do siebie podobne, jednak różnią się kilkoma składnikami i odrobinę sposobem wykonania. Moim zdaniem po to właśnie istnieją blogi kulinarne, aby inspirować się nawzajem i modyfikować swoje propozycje nawzajem, nie tylko proponować nowości "od siebie", bo czasem najzwyczajniej może zabraknąć weny, bądź czasu. Zatem prośba na przyszłość: jeżeli już komentujesz, przeczytaj uważnie prezentowany tekst. Pozdrawiam:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...