piątek, 22 listopada 2013

Makaron ryżowy z cukinią, tofu, pomidorkami, koperkiem, rukolą i szczyptą chilli

Print Friendly and PDF

To danie zachwyciło mnie bezpowrotnie, jego smak jest wprost obłędny! Przypomina włoską pastę, a jednak jest dietetyczne, lekkie, wegetariańskie, zdrowe i zarazem nieamowicie pożywne. Ilość nut smakowych doprowadza do szaleństwa. Pycha, musicie wypróbować!!!


Czas przygotowania: 10 minut (słowo honoru)

Składniki na 1 porcję:
  • 100g makaronu ryżowego
  • ćwiartka większej cukinii pokrojona w małe plasterki
  • 6 oliwek czarnych pokrojonych na pół
  • ząbek czosnku, posiekany
  • połowa małej cebuli, posiekana w drobną kosteczkę
  • 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
  • mała garstka rukoli
  • szczypta świeżego koperku
  • dwa plastry o szerokości ok 1,5cm tofu, pokrojone w kostkę
  • łyżka pestek słonecznika
  • szczypta chilli
  • świeżo mielony pieprz,sól morska
  • łyżka oleju z pestek winogron

Na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek winogron (polecam go do smażenia zamiast oliwy, jest bezsmakowy i bardzo delikatny) wrzucić cukinię oraz tofu i podsmażać ok 4 minut, aż cukinia zrobi się miękka, a tofu zrumieni. Następnie dorzucić cebulkę i czosnek, lekko szklić przez 1 minutę, po czym zmniejszyć ogień i podsmażyć całość chwilę, aby cukinia i tofu wsiąknęły aromat cebuli i czosnku. Doprawić chilli, pieprzem i małą szczyptą soli.

W małym garnku zagotować wodę, nastęnie zdjąć garnek z palnika i wrzucić do wody makaron ryżowy. Trzymać go w wodzie ok 3 minut pod przykryciem, aż zrobi się miękki. Odcedzić.

Makaron wrzucić na patelnię do podsmażonych już warzyw, dodać oliwki, koperek, pestki słonecznika i dokładnie wymieszać. 

Całość przełożyć na głęboki talerz, dorzucić pomidorki koktajlowe i rukolę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...