To danie zachwyciło mnie bezpowrotnie, jego smak jest wprost obłędny! Przypomina włoską pastę, a jednak jest dietetyczne, lekkie, wegetariańskie, zdrowe i zarazem nieamowicie pożywne. Ilość nut smakowych doprowadza do szaleństwa. Pycha, musicie wypróbować!!!
Czas przygotowania: 10 minut (słowo honoru)
Składniki na 1 porcję:
- 100g makaronu ryżowego
- ćwiartka większej cukinii pokrojona w małe plasterki
- 6 oliwek czarnych pokrojonych na pół
- ząbek czosnku, posiekany
- połowa małej cebuli, posiekana w drobną kosteczkę
- 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
- mała garstka rukoli
- szczypta świeżego koperku
- dwa plastry o szerokości ok 1,5cm tofu, pokrojone w kostkę
- łyżka pestek słonecznika
- szczypta chilli
- świeżo mielony pieprz,sól morska
- łyżka oleju z pestek winogron
Na patelnię z rozgrzanym olejem z pestek winogron (polecam go do smażenia zamiast oliwy, jest bezsmakowy i bardzo delikatny) wrzucić cukinię oraz tofu i podsmażać ok 4 minut, aż cukinia zrobi się miękka, a tofu zrumieni. Następnie dorzucić cebulkę i czosnek, lekko szklić przez 1 minutę, po czym zmniejszyć ogień i podsmażyć całość chwilę, aby cukinia i tofu wsiąknęły aromat cebuli i czosnku. Doprawić chilli, pieprzem i małą szczyptą soli.
W małym garnku zagotować wodę, nastęnie zdjąć garnek z palnika i wrzucić do wody makaron ryżowy. Trzymać go w wodzie ok 3 minut pod przykryciem, aż zrobi się miękki. Odcedzić.
Makaron wrzucić na patelnię do podsmażonych już warzyw, dodać oliwki, koperek, pestki słonecznika i dokładnie wymieszać.
Całość przełożyć na głęboki talerz, dorzucić pomidorki koktajlowe i rukolę. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!
fajna kompozycja ;)
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuń