Prawdziwie jesienna zupa, która policzki rozgrzewa do czerwoności. Przepyszna w smaku. Największą furorę robi podana zamiast w wazie...po prostu w dyni!
Czas przygotowania: 1 h
Składniki na 4 głębokie talerze:
- 500 g dyni, zważonej ze skórą
- 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
- szczypta imbiru w proszku
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- bulion warzywny
- 50-125 g serka Philadelphia
- świeżo mielony czarny pieprz
Dynię umyć, usunąć pestki, obrać i pokroić w kostkę. W garnku lub na patelni roztopić masło z oliwą, włożyć świeży imbir i delikatnie podsmażyć przez ok pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle bulionu, aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez ok. pół godziny. Dodać serek i zmiksować blenderem na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić, czy nie trzeba doprawić zupy solą. Podawać z grzankami i świeżo mielonym pieprzem.
SMACZNEGO!
*przepis pochodzi z Kwestii Smaku
ależ smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmm, musiała być pyszna! Dynia z pomarańczą to genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj tak, była! Imbir także odegrał tu niemałą rolę, połączenie daje naprawdę super efekt:)
OdpowiedzUsuń