Jutro jest już środa- połowa tygodnia pracy i już właściwie tylko jeden dzień dzieli nas od piątku! Należy zatem uczcić to pysznym śniadaniem, nie sądzicie?:)
Czas przygotowania: 20 minut
Piekarnik: 220
SKŁADNIKI (dla 2 osób):
- 2 większe bułki lub dwa kwadraty z ciasta francuskiego o wymiarach ok 6 x 6cm
- połowa pomidora posiekanego w kostkę
- połowa parówki pokrojonej w kostkę
- 2 plastry sera pokrojonego w kostkę
- 2 jajka
- świeża bazylia
- sól morska, świeżo mielony pieprz
* tak naprawdę w bułkę można wrzucić wszystko, co mamy w lodówce, wystarczy tylko poruszyć wyobraźnię naszych kubków smakowych:)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁEK:
Piekarnik nagrzać do 220.
Usunąć wierzch bułki oraz jej środek, umieszczając w niej farsz składający się z pomidora, parówki i sera. Całość zalać jajkiem. Piec na cienkiej i płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok 15 minut, aż jajko się zetnie.
Podawać posypane solą, świeżo mielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CIASTA FRANCUSKIEGO:
Koszyczki z ciasta francuskiego różnią się jedynie tym, że do ich przygotowania potrzebna jest nam forma, np. do muffinków. Formę taką należy wykleić ciastem francuskim, następnie umieścić w nim farsz, jajko i zapiekać również ok 15 minut. Ciasto francuskie jest jednak o tyle ciekawsze, że można z niego formować różnego rodzaju kształty, co ułatwić nam może przygotowania romantycznego śniadania dla ukochanej osoby:)
SMACZNEGO!!!
to śniadanie jest po prostu boskie! :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:) pyszne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń...coś pięknego ! To się nazywa sztuka kulinarna. Ja jutro również robie na śniadanie coś z jaka. Po prostu uwielbiam je i bardzo często jadam na śnadania, obiady itp... :) Oczy się cieszą jak patrzę na Twoje :).
OdpowiedzUsuńJajka to podstawa, też je uwielbiam:) I bardzo dziękuję za takie wspaniałe i ciepłe słowa!
Usuń