Oto danie idealne dla miłośników wszelkiego rodzaju kabaczków. Delikatny i zdrowy obiad, a także idealne połączenie smaków.
Czas przygotowania: 1 h 20 min
Piekarnik: 180ºC
SKŁADNIKI:
- 1 większy bakłażan
- 200g mielonej wołowiny
- 1 średnia marchew
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml mleka
- 300 ml sosu pomidorowego
- 1 kulka sera Mozarella
- świeża bazylia i oregano
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Bakłażana umyć, rozkroić wzdłuż i wydrążyć środek. Lekko posolić i odstawić na bok.
Marchew, paprykę, cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z solą i pieprzem, zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i wymieszać. Po chwili dodać mięso i smażyć, aż przestanie być surowe. Dodać marchew i paprykę, chwilę podsmażyć, po czym dolać sos pomidorowy i mleko, zmniejszyć ogień i dusić farsz przez ok. 10-15 min. Pod koniec duszenia dodać zioła.
Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wydrążone połówki bakłażana wypełnić farszem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 40 minut. Po tym czasie farsz przykryć mozarellą i zapiekać jeszcze przez ok 5-7 min, aż ser się rozpuści.
SMACZNEGO!!!
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń