Brownie snickers to prawdziwy szczyt słodyczy. Polecam go każdemu czokoholikowi z czystym sumieniem. Najlepsze jest zdecydowanie po spędzeniu nocy w lodówce, więc jeśli nie wystarczy Wam cierpliwości i spróbujecie go od razu po upieczeniu, nie zrażajcie się- to ciasto po prostu musi "zmarznąć". Smakuje jak prawdziwy baton snickers, serio!
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Piekarnik: 180ºC
SKŁADNIKI:
- 3 tabliczki czekolady deserowej (użyłam Wedla)
- 200g masła
- 6 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2/3 szklanki cukru
- puszka masy kajmakowej (najlepszy jest kajmak z Gostynia)
- 300g solonych orzeszków ziemnych
- 1-2 opakowania gotowej polewy o smaku czekolady deserowej (np. Delecty)
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku umieszczonym nad drugim garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą) cały czas mieszając do połączenia składników.
Jajka ubijać z cukrem ok. 2 minut, do pojawienia się lekkiej pianki na wierzchu. Dodać mąkę i znów miksować. Następnie dodać delikatnie przestudzoną już masę czekoladowo-maślaną i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Piekarnik nagrzać do 180ºC.
Formę o wymiarach 25/36 cm wysmarować delikatnie masłem(aby papier do pieczenia lepiej przywierał do formy), a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i piec ok. 25 minut.
Upieczone ciasto schłodzić, po czym wyłożyć na nie kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową w podanej kolejności.
Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki, gdyż jak napisałam wyżej, najlepsze jest na drugi dzień-zdecydowanie!
SMACZNEGO!!!
* przepis inspirowany Słodkim zapomnieniem
nawet wyglądają jak batonik! rewelacja.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Czuję, że te solone orzeszki to kropka nad "i" w tym deserze:)
OdpowiedzUsuńAleż pyszne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńInteresujące. Zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie !
OdpowiedzUsuńoj skosztowałabym :)