środa, 18 września 2013

Pasta z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami

Print Friendly and PDF

Przepis na szybką i smaczną pastę wrzucam wieczorem, aby jutro rano każdy z Was zdążył zaplanować ją sobie na obiad! To kolejny pomysł mojego domowego kucharza rodzaju męskiego, który zachwyca z każdym kolejnym daniem;) To zdjęcie kojarzy mi się z leniwą i słoneczną jeszcze Toskanią i czuję jeszcze nawet trochę lata...a Wy?


Czas przygotowania: 15 minut


SKŁADNIKI:
  • 300g makaronu w stylu Macaroni (lub zwykłe rurki)
  • 10 czarnych oliwek
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 5 suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • połowa średniej wielkości cebuli
  • oliwa z oliwek
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • świeża bazylia

Wstawić wodę na makaron, osolić ją i wlać kilka kropel oliwy, aby makaron nie sklejał się podczas gotowania. Gdy woda zagotuje się, wrzucić makaron i gotować do uzyskania al dente (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu).

Oliwki, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki. 

Cebulę posiekać w drobną kostkę, po czym zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać posiekany czosnek.

Tuńczyka wyłożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażać ok 2 minuty razem z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać oliwki i pomidory.

Makaron odcedzić, przerzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, wrzucić tam również zawartość patelni i skropić całość kilkoma kroplami oliwy. Delikatnie wymieszać.

Pastę podawać posypaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

* bardzo pasują tu także orzeszki pinii lub pestki słonecznika:)


SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...