Przepis na szybką i smaczną pastę wrzucam wieczorem, aby jutro rano każdy z Was zdążył zaplanować ją sobie na obiad! To kolejny pomysł mojego domowego kucharza rodzaju męskiego, który zachwyca z każdym kolejnym daniem;) To zdjęcie kojarzy mi się z leniwą i słoneczną jeszcze Toskanią i czuję jeszcze nawet trochę lata...a Wy?
Czas przygotowania: 15 minut
SKŁADNIKI:
- 300g makaronu w stylu Macaroni (lub zwykłe rurki)
- 10 czarnych oliwek
- puszka tuńczyka w oleju
- 5 pomidorków koktajlowych
- 5 suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- połowa średniej wielkości cebuli
- oliwa z oliwek
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- świeża bazylia
Wstawić wodę na makaron, osolić ją i wlać kilka kropel oliwy, aby makaron nie sklejał się podczas gotowania. Gdy woda zagotuje się, wrzucić makaron i gotować do uzyskania al dente (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu).
Oliwki, pomidorki koktajlowe i suszone pomidory pokroić na połówki lub ćwiartki.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, po czym zeszklić ją na rozgrzanej oliwie. Następnie dodać posiekany czosnek.
Tuńczyka wyłożyć na rozgrzaną patelnię, podsmażać ok 2 minuty razem z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać oliwki i pomidory.
Makaron odcedzić, przerzucić z powrotem do garnka, w którym się gotował, wrzucić tam również zawartość patelni i skropić całość kilkoma kroplami oliwy. Delikatnie wymieszać.
Pastę podawać posypaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem.
* bardzo pasują tu także orzeszki pinii lub pestki słonecznika:)
SMACZNEGO!!!
MNIAM!
OdpowiedzUsuńuwielbiam makarony z tuńczykiem ;) oliwki na pewno fjanie podkrecaja smak
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń