Makaron orientalny z pieczonym łososiem to bardzo delikatne danie o orientalnym smaku i zapachu. Idealne na obiad przy białym winie.
Czas przygotowania: 1:40 h
Piekarnik: 190ºC
Składniki dla 3 osób:
- 200g makaronu ryżowego
- 500g świeżego łososia
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka imbiru startego na małych oczkach
- ząbek czosnku, bardzo drobno posiekanego
- 2 dymki wraz z zielonymi częściami
- kawałek papryczki chilli
- zioła: bazylia, pietruszka (może być też kolendra, mięta)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- limonka do podania
Marynata do łososia:
- 9 łyżek sosu sojowego + do podania
- 3 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki octu ryżowego lub soku z limonki
Łososia umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć skórką do dołu w niskim naczyniu do zapiekania (np. na pokrywce od naczynia żaroodpornego). Usunąć ości.
Składniki na marynatę wymieszać i polać nią łososia. Przewrócić łososia na drugą stronę- skórką do góry- i zostawić na co najmniej godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190ºC. Wstawić łososia i piec ok. 20 minut. Po upieczeniu od razu zdjąć skórkę, łącznie z brązową częścią, pomiędzy mięsem a skórką. Mięso rozdzielić widelcem na kilka części obtaczając je w powstałym sosie.
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (np. zagotować wodę, garnek zestawić z palnika, w zagotowanej wodzie zamoczyć makaron, przykryć garnek, makaron trzymać w garnku 3 minuty).
Odcedzić na sitku, przelać chłodną wodą.
Przygotować resztę składników: sezam wyłożyć na patelnię i podgrzewać przez 2-3 minuty, aż lekko się zarumieni. Dymkę posiekać w krążki, zetrzeć imbir, posiekać czosnek, papryczkę chilli i zioła.
Do woka lub na patelnię wlać łyżkę oleju sezamowego. Gdy będzie gorący, dodać imbir, czosnek i białe części dymki. Smażyć przez minutę, mieszając. W połowie smażenia dodać papryczkę chilli. Następnie dodać 2-3 łyżki sosu, w którym piekł się łosoś, makaron ryżowy, wymieszać i chwilę podgrzewać mieszając.
Dodać łososia wraz z resztą sosu do naczynia, sezam, olej sezamowy, zielone części dymki i delikatnie wymieszać. Odstawić z ognia, dodać zioła.
Podawać skrapiając sosem sojowym i limonką.
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Kwestii Smaku, z delikatnymi modyfikacjami
świetnie wygląda, chętnie bym się przysiadła do tego tależa:)
OdpowiedzUsuń