Babeczki kajmakowe są niezwykle rozkoszne. Znikają z talerza w mgnieniu oka, nawet nie zdążyłam spostrzec, kiedy to nastąpiło! To idealne połączenie dla wielbicieli karmelu i orzechów.
Czas przygotowania: 1:20 h
Piekarnik: 200ºC
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 150g masła pokrojonego w kostkę
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka zimnego mleka
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i wbić jajko. Palcami wymieszać składniki do połączenia, na gładką masę.
Wlać mleko, delikatnie połączyć z ciastem.
Uformować kulę, zawinąć w przezroczystą folię i schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 200ºC.
Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok 3-4mm. Wyciąć kółka większe, niż średnica foremek.
Foremki wyłożyć ciastem, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem ponakłuwać spód.
Piec przez ok 25-30 minut do złotego koloru. Ostudzić.
Składniki na masę kajmakową:
- szklanka śmietany 36%
- 4 łyżki cukru
lub:
- gotowa masa kajmakowa w puszce (polecam mleko skondensowane firmy Gostyń do gotowania lub gotowe)
W przypadku wyboru opcji numer 1 należy postępować w następujący sposób:
Śmietankę i cukier gotować w rondelku na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i masa zgęstnieje, nabierając słomkowego koloru.
DODATKOWO:
- orzechy pekan
- orzeszki piniowe
- migdały w słupkach
Masę przekładamy do wystudzonych tartaletek. Dekorujemy orzechami.
* tartaletki można udekorować również rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą
* ja zużyłam tylko część ciasta, ze względu na fakt, iż posiadam tylko 18 foremek, resztę ciasta można zamrozić:)
* można kupić również gotowe tartaletki, polecam z Marks&Spencer
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Kwestii Smaku
...ale smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńTakie też są;D
Usuńnie dziwie się, że tak zniknęły, wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńOrzechy i karmel? Pychota :) Coś czuję, że u mnie zniknęły by zbyt szybko :)
OdpowiedzUsuńU nas też zniknęły w mgnieniu oka, ale i tak warto je zrobić!:)
Usuńwyglądają przepysznie:) fajne ujęcia:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche babeczki z kajmakiem. U mnie w domu znikają w zastraszającym tempie. :)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś podobne i nie mogłąm przestać,bo były zbyt dobre.A Twoje domowej roboty są zapewne o wiele lepsze-zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie pochwal się efektami, jak wypróbujesz?:)
Usuńsmakowite zdjęcia..bardzo zachęcające:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńOrzechy i karmel - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńW dodatku wyglądają przepięknie - takie maleńkie, idealne :)