Tiramisu to deser, który nigdy się nie nudzi. Jest wiele modyfikacji, które proponują różne dodatki, ja jednak najbardziej lubię klasyczną wersję- i oto ona!
Ps.: Wbrew pozorom jest to jeden z najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia deserów!
Czas przygotowania: 15 minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki na 4 osoby:
- 4 żółtka
- 1/4 szklanki cukru
- 250g serka Mascarpone
- 1 szklanka mocnej posłodzonej kawy ekspresowej
- 185g biszkoptów
- 50g koniaku, amaretto lub brandy
- 2 łyżki kakao
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jasną puszystą masę.
Stopniowo dodawać mascarpone, ciągle ubijając, znów do uzyskania gładkiej puszystej masy.
Zaparzyć kawę. Jeśli nie mamy ekspresu, można zaparzyć zwykłą czarną kawę i odsączyć ją z ziarenek. Kawę posłodzić, dodać alkohol.
W głębokim naczyniu układać warstwami nasączone kawą biszkopty i krem, na przemian.
Wstawić do lodówki na 3 godziny, przed podaniem posypać kakao.
* każdą warstwę kremu można posypywać kakao, zależnie od naszych upodobań smakowych (deser będzie bardziej gorzkawy, niż normalnie)
* w tiramisu najważniejsze są dobrej jakości produkty, dlatego dla jakości smaku warto zainwestować w lepszy serek mascarpone i biszkopty (ja używam sera mascarpone èpiù, i biszkoptów VICENZOVO, to produkty włoskie, które można dostać np. we włoskich sklepach)
SMACZNEGO!!!
oj kusisz, kusisz..moja dieta dziś umarła XD
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana!
E tam, precz z dietą!:D
UsuńAbsolutny klasyk- zdecydowanie mój ulubiony deser :)
OdpowiedzUsuńzjeść,a potem można umrzeć z rozkoszy!
OdpowiedzUsuńNie rób mi tego,nie kuś deserem,gdy właśnie mam na niego ogromną ochotę,a produktów brak,żeby zrobić :((( Fantastyczny deser!!!
OdpowiedzUsuń