sobota, 12 stycznia 2013

Tiramisu

Print Friendly and PDF

Tiramisu to deser, który nigdy się nie nudzi. Jest wiele modyfikacji, które proponują różne dodatki, ja jednak najbardziej lubię klasyczną wersję- i oto ona! 

Ps.: Wbrew pozorom jest to jeden z najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia deserów!



Czas przygotowania: 15 minut + 3 godziny chłodzenia

Składniki na 4 osoby:
  • 4 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250g serka Mascarpone
  • 1 szklanka mocnej posłodzonej kawy ekspresowej
  • 185g biszkoptów
  • 50g koniaku, amaretto lub brandy
  • 2 łyżki kakao
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na jasną puszystą masę. 

Stopniowo dodawać mascarpone, ciągle ubijając, znów do uzyskania gładkiej puszystej masy.

Zaparzyć kawę. Jeśli nie mamy ekspresu, można zaparzyć zwykłą czarną kawę i odsączyć ją z ziarenek. Kawę posłodzić, dodać alkohol. 

W głębokim naczyniu układać warstwami nasączone kawą biszkopty i krem, na przemian.

Wstawić do lodówki na 3 godziny, przed podaniem posypać kakao.

* każdą warstwę kremu można posypywać kakao, zależnie od naszych upodobań smakowych (deser będzie bardziej gorzkawy, niż normalnie)

* w tiramisu najważniejsze są dobrej jakości produkty, dlatego dla jakości smaku warto zainwestować w lepszy serek mascarpone i biszkopty (ja używam sera mascarpone èpiù, i biszkoptów VICENZOVO, to produkty włoskie, które można dostać np. we włoskich sklepach)

SMACZNEGO!!!






5 komentarzy:

  1. oj kusisz, kusisz..moja dieta dziś umarła XD
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutny klasyk- zdecydowanie mój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zjeść,a potem można umrzeć z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie rób mi tego,nie kuś deserem,gdy właśnie mam na niego ogromną ochotę,a produktów brak,żeby zrobić :((( Fantastyczny deser!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...