Czas przygotowania: 20 minut
Składniki na 3 porcje:
- 250g makaronu Tagliatelle
- 300-350 g surowego łososia filetowanego
- pieczone pomidory (mogą być suszone)
- pęczek koperku
- 2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
- 3 łyżki oliwy
- mały kawałek parmezanu
Łososia umyć, pokroić na kawałki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić łososia, podsmażać go ok. 5 minut, doprawić delikatnie solą pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i orzeszki.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropel oliwy.
Koperek posiekać, odrzucając grube łodygi. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić na większe kawałki. Dodać do reszty składników znajdujących się na patelni. Wszystko razem smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Makaron odcedzić, dorzucić do składników na patelnię, wymieszać.
Podawać ze startym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i oliwą.
SMACZNEGO!!!
O zjadłabym taki pyszny makaronik po całym świątecznym obżarstwie.
OdpowiedzUsuńO tak, proszę miskę makaronu, takiego z warzywami, po Świętach, uwielbiam każdy;)
OdpowiedzUsuńJakiego używasz aparatu oraz obiektywu?
Używam Nikona d5000 18-55 VR Kit, dokładnie takiego:
OdpowiedzUsuńhttp://www.bhphotovideo.com/c/product/615725-REG/Nikon_25454_D5000_Digital_SLR_Camera.html
Dlaczego pytasz?:)
A jeśli chodzi o makaron, to muszę przyznać, że zdecydowanie ratuje każdą sytuację!;)
Pytam, bo kupuję jakąś lustrzankę, i rozglądam się za dobrą, a podobają mi się Twoje zdjęcia;)
UsuńDziękuję! Właściwie dopiero zaczynam przygodę z fotografią kulinarną, ale aparat zdecydowanie polecam:)
Usuńmakaronowe dania ponad wszystko!
OdpowiedzUsuń