Pani Walewska, jak na prawdziwą kobietę przystało, potrafi zaskoczyć każdego. Na pierwszy rzut oka wydaje się być słodka i mdła, jednak każdy, kto jej spróbuje, już nie może oderwać od niej uwagi. Intrygująca i rozkochująca w sobie kubki smakowe, prawdziwa bezowa kusicielka!
Czas przygotowania: 1:30 h
Piekarnik: 175ºC, potem 150ºC z termoobiegiem (można też bez termoobiegu)
Składniki na ciasto kruche:
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- torebka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 dkg masła roślinnego w kostce lub masła
- 4 żółtka
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, cukier puder oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach ok 23 cm x 35 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe marginesy papieru po bokach ( aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i piec jednocześnie w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 175ºC.
Masa bezowa:
- białka z 4 jaj
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Białka ubić na sztywno i stopniowo wciąż ubijając dosypywać cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki jednocześnie przez ok. 15 minut w temperaturze 150ºC. (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 250 g masła roślinnego lub masła
Odlać 1/2 szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na warstwie bezy) i przykryć drugim.
Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego dnia.
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Uwielbiam to ciasto:)
OdpowiedzUsuńrobiłam ją niedawno dopiero pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni... jest przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, szczerze mówiąc sama byłam zaskoczona jej smakiem!:)
OdpowiedzUsuńtylko nie "kupki smakowe" a kubki...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście, dziękuję za cenną uwagę:)
OdpowiedzUsuńAle nabrałam ochoty..
OdpowiedzUsuń