środa, 26 grudnia 2012

Pasztet jarski

Print Friendly and PDF

Pasztet bezmięsny,  pieczarkowo- jajeczny, bardzo delikatny w smaku, wilgotny i po prostu pyszny!


Czas przygotowania: 1:30 h
Piekarnik: 180ºC

Składniki na jedną dłuższą keksówkę:
  • 10 jajek ugotowanych na twardo + 2 jajka surowe
  • 25-30 dkg pieczarek
  • duża cebula
  • 4 łyżki groszku konserwowego z puszki
  • 4 łyżki żółtego sera, startego na dużych oczkach
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 2 łyżki majonez
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
Jajka ugotowane na twardo i ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach, szczypiorek posiekać, groszek konserwowy opłukać.
Pieczarki i cebulę obrać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dorzucić starte pieczarki, smażyć ok 10 minut na małym ogniu. 
Wszystkie składniki: jajka starte na tarce, ser, pieczarki, cebulę, groszek, szczypiorek, bułkę tartą, sól i pieprz, majonez, śmietanę wymieszać, wbić dwa surowe jajka i mieszać do połączenia.

Keksówkę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Masę wylać do formy, wyrównać. Piec ok 40-45 minut, aż pasztet się zarumieni, w temperaturze 180ºC.

Podawać z konfiturą żurawinową, kiszonymi ogórkami i innymi ulubionymi dodatkami.

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...