wtorek, 25 grudnia 2012

Drobiowy rosołek mojej Mamy- dobry na wszystko!

Print Friendly and PDF

Ten oto rosół leczy wszelkie chandry, złe nastroje i wszelką niepogodę ducha. Niezły jest także na grypę oraz uwaga...na kaca! Wypróbujcie na swoich mężczyznach:)

Czas przygotowania: 2:30 h

Składniki na zupę dla dwóch osób:
  • 1,5 l wody
  • 5 skrzydełek kurczęcych
  • włoszczyzna świeża lub mrożona: 2 marchewki, pół pietruszki, grubszy plastere selera
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • sól i większa szczypta vegety
  • połowa małej cebuli 
  • natka pietruszki
Ponadto:
  • makaron lub lane kluseczki
Wodę zagotować. Umyte skrzydełka wrzucić do gotującej wody i gotować je na małym ogniu. 
Dodać pokrojoną w paski włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia przez ok 2 h. 
Pod koniec gotowania połowę cebuli delikatnie zarumienić na palniku i wrzucić do rosołu (to nada mu pięknego koloru i dobrego smaku).
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepłukać zimną wodą.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.

*ugotowane mięso można pokroić w małe kawałki i również podawać w zupie, będzie bardziej treściwa:)

SMACZNEGO!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...