Żadne święta nie mogą obyć się bez prawdziwego, puszystego sernika. W tej kwestii zwycięża klasyka, dlatego sernik jest bez żadnego spodu, a jedynymi dodatkami są rodzynki, skórka pomarańczowa i czekolada. Uwielbiany przez dosłownie wszystkich, po prostu idealny!
Czas przygotowania: 1:30h
Piekarnik: 170ºC z termoobiegiem, bez termoobiegu 180ºC
Składniki:
- 1,3 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego co najmniej dwukrotnie
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 250 g masła o temperaturze pokojowej
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki (30%)
- ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu z wanilii (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego- 16g)
- ulubione bakalie- rodzynki sułtanki i skórka pomarańczowa, ok 1/2-3/4 szklanki
Masło utrzeć mikserem do lekkości i puszystości. Dodawać twaróg i dalej ucierać.
W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować.
Do masy serowej dodać resztę składników: kaszę, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, białka i bakalie.
Formę o wymiarach 23 cm x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC z termoobiegiem, a bez niego 180ºC, przez 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Po wyjęciu udekorować.
Przechowywać przez 5-7 dni, najlepiej kroi się schłodzonym, ostrym i cienkim nożem.
* ja korzystałam z twarogu z wiaderka firmy Piątnica, to pozwala oszczędzić dużo czasu, a smak sernika nie ulega zmianie
* masę serową miksujemy tylko do połączenia składników, nie dłużej
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z Moich Wypieków
ładnie mu w śnieżynkach
OdpowiedzUsuń