Uwielbiany przez wszystkich, prosty i szybki w wykonaniu cały metr pyszności!
Czas przygotowania: 1;15 h
Piekarnik: 170
Składniki na ciasto jasne:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem).
Po utarciu powoli dolewać wodę i olej, cały czas miksując.
Na końcu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.
Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 cm x 36 xm i piec ok 45 minut w temperaturze 170 (sprawdzać metodą "suchego patyczka", czy ciasto się upiekło). Wystudzić.
Składniki na ciasto kakaowe:
- 1 i 2/5 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 8 łyżek ciepłej wody
- 8 łyżek oleju
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie i pieczenie odbywa się dokładnie tak samo, jak przygotowanie ciasta jasnego.
* Ciasta można piec jednocześnie, aby zaoszczędzić czas, ja tak zrobiłam:)
Masa budyniowo- maślana:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub ulubionego alkoholu)
- pół szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką masę, bez grudek.
Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, gotować do zgęstnienia. Odstawić i całkowicie ostudzić.
Można przykryć powierzchnię folią tak, by dotykała budyniu, wtedy nie zrobi się kożuch.
Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.
Polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 100g masła
Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika.
WYKONANIE:
Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową (w kolejności: kromka jasna- krem- kromka ciemna- krem- kromka jasna itd).
Na koniec całość polewamy polewą czekoladową, rozsmarowując ją nożem lub łyżką tak, aby ściekała po bokach.
Ciasto kroi się na ukos (skos powinien obejmować trzy kromki).
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!
*przepis pochodzi z Moich Wypieków
uwielbiam to ciasto!
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę je zrobić:)
OdpowiedzUsuń