piątek, 28 grudnia 2012

Metrowiec

Print Friendly and PDF

Uwielbiany przez wszystkich, prosty i szybki w wykonaniu cały metr pyszności!

Czas przygotowania: 1;15 h
Piekarnik: 170

Składniki na ciasto jasne:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). 
Po utarciu powoli dolewać wodę i olej, cały czas miksując. 
Na końcu wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta.

Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 12 cm x 36 xm i piec ok 45 minut w temperaturze 170 (sprawdzać metodą "suchego patyczka", czy ciasto się upiekło). Wystudzić.

Składniki na ciasto kakaowe:
  • 1 i 2/5 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • 8 łyżek oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie i pieczenie odbywa się dokładnie tak samo, jak przygotowanie ciasta jasnego. 

* Ciasta można piec jednocześnie, aby zaoszczędzić czas, ja tak zrobiłam:)

Masa budyniowo- maślana:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub ulubionego alkoholu)
  • pół szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i ekstraktem na gładką masę, bez grudek. 
Zmiksowane składniki wlać do wrzącego mleka, gotować do zgęstnienia. Odstawić i całkowicie ostudzić.

Można przykryć powierzchnię folią tak, by dotykała budyniu, wtedy nie zrobi się kożuch.

Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Powoli dodawać masę budyniową, cały czas miksując.

Polewa:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 100g masła
Masło podgrzewać na małym palniku, dodać połamaną czekoladę, wymieszać, po roztopieniu natychmiast zdjąć z palnika. 

WYKONANIE:

Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową (w kolejności: kromka jasna- krem- kromka ciemna- krem- kromka jasna itd). 
Na koniec całość polewamy polewą czekoladową, rozsmarowując ją nożem lub łyżką tak, aby ściekała po bokach.

Ciasto kroi się na ukos (skos powinien obejmować trzy kromki).

Przechowywać w lodówce.

SMACZNEGO!!!


*przepis pochodzi z Moich Wypieków

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...