poniedziałek, 25 listopada 2013

Cukiniowe placuszki z sosem jogurtowym

Print Friendly and PDF

Tak proste, a tak dobre...takie dania lubię najbardziej. Placuszki mają bardzo delikatny smak i są lekkostrawne- pomimo smażenia. Oto potwierdzenie faktu, iż w zasadzie bezsmakowa cukinia potrafi być naprawdę pyszna.


Czas przygotowania: 10-15 min

Składniki na 2 osoby:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej z pestek winogron do smażenia
Sos jogurtowy:
  • 150 g jogurtu naturalnego greckiego
  • ząbek czosnku, drobno posiekany
  • szczypta świeżego posiekanego koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz

Cukinie umyć, zetrzeć na dużych oczkach. Następnie odsączyć nadmiar wody na sitku, uciskając cukiniowy farsz dłonią.

Do odsączonej cukinii dodać jajko, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i sól, mieszając.

Farsz rozkładać na rozgrzaną z olejem patelnię i delikatnie formować na kształt placuszków. Każdy placuszek smażyć ok. 3 minuty z każdej strony. Po smażeniu układać na ręczniku papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

W czasie smażenia się placuszków przygotować sos- połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku.

SMACZNEGO!!! 



3 komentarze:

  1. ooo mniamm, idę dorwać jakąś cukinię :D

    Ps. zapraszam do mnie, tym razem wszystko o podkładach plus moja kolekcja tych produktów :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest zdecydowanie coś dla mnie :). Lekkie, smaczne i z sosem jogurtowym :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...