niedziela, 15 września 2013

Brownie snickers

Print Friendly and PDF

Brownie snickers to prawdziwy szczyt słodyczy. Polecam go każdemu czokoholikowi z czystym sumieniem. Najlepsze jest zdecydowanie po spędzeniu nocy w lodówce, więc jeśli nie wystarczy Wam cierpliwości i spróbujecie go od razu po upieczeniu, nie zrażajcie się- to ciasto po prostu musi "zmarznąć". Smakuje jak prawdziwy baton snickers, serio!



Czas przygotowania: ok. 45 minut

Piekarnik: 180ºC


SKŁADNIKI:

  • 3 tabliczki czekolady deserowej (użyłam Wedla)
  • 200g masła
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • puszka masy kajmakowej (najlepszy jest kajmak z Gostynia)
  • 300g solonych orzeszków ziemnych
  • 1-2 opakowania gotowej polewy o smaku czekolady deserowej (np. Delecty)

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w garnku umieszczonym nad drugim garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą) cały czas mieszając do połączenia składników. 

Jajka ubijać z cukrem ok. 2 minut, do pojawienia się lekkiej pianki na wierzchu. Dodać mąkę i znów miksować. Następnie dodać delikatnie przestudzoną już masę czekoladowo-maślaną i zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 

Piekarnik nagrzać do 180ºC. 

Formę o wymiarach 25/36 cm wysmarować delikatnie masłem(aby papier do pieczenia lepiej przywierał do formy), a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przełożyć do formy i piec ok. 25 minut.

Upieczone ciasto schłodzić, po czym wyłożyć na nie kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową w podanej kolejności. 

Ciasto najlepiej wstawić na noc do lodówki, gdyż jak napisałam wyżej, najlepsze jest na drugi dzień-zdecydowanie!


SMACZNEGO!!!






* przepis inspirowany Słodkim zapomnieniem


5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...