poniedziałek, 16 września 2013

Bakłażany zapiekane z mięsem mielonym, warzywami i mozarellą

Print Friendly and PDF

Oto danie idealne dla miłośników wszelkiego rodzaju kabaczków. Delikatny i zdrowy obiad, a także idealne połączenie smaków.



Czas przygotowania: 1 h 20 min

Piekarnik: 180ºC



SKŁADNIKI:
  • 1 większy bakłażan
  • 200g mielonej wołowiny
  • 1 średnia marchew
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml mleka
  • 300 ml sosu pomidorowego
  • 1 kulka sera Mozarella
  • świeża bazylia i oregano
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Bakłażana umyć, rozkroić wzdłuż i wydrążyć środek. Lekko posolić i odstawić na bok.

Marchew, paprykę, cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę.

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z solą i pieprzem, zeszklić cebulę, a następnie dodać czosnek i wymieszać. Po chwili dodać mięso i smażyć, aż przestanie być surowe. Dodać marchew i paprykę, chwilę podsmażyć, po czym dolać sos pomidorowy i mleko, zmniejszyć ogień i dusić farsz przez ok. 10-15 min. Pod koniec duszenia dodać zioła.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wydrążone połówki bakłażana wypełnić farszem, umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok 40 minut. Po tym czasie farsz przykryć mozarellą i zapiekać jeszcze przez ok 5-7 min, aż ser się rozpuści. 


SMACZNEGO!!!






1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...