piątek, 10 maja 2013

Lekka sałatka z grillowanym kurczakiem, pomarańczą i sosem balsamicznym

Print Friendly and PDF

W dni tak bardzo upalne jak dzisiejszy zawsze najlepiej smakują dania delikatne i lekkie. A nic przecież tak nie smakuje, jak świeże warzywa i owoce podane pod każdą postacią. Dziś na wybiegu prezentuje się Wam połączenie wszystkiego, co lubię najbardziej, dlatego też pomysł na tę sałatkę polecam szczególnie:)


Czas przygotowania: 7 minut

Składniki na dwie osoby:
  • jedna połówka piersi kurczaka, przekrojona w poprzek na dwie części
  • mix sałat z rukolą
  • 10 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 1 średniej wielkości pomarańcza, pokrojona w ćwiartki
  • garść czarnych oliwek
  • 1 kulka sera mozarella, pokrojona w cieniutkie paseczki
  • garść suszonej żurawiny
  • garść migdałów blanszowanych
  • sos balsamiczny
  • vegeta, papryka ostra, papryka słodka, świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
Pomidorki i mix sałat dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. 

Pierś kurczaka delikatnie przyprawić vegetą, papryką oraz pieprzem z dwóch stron. Patelnię grillową rozgrzać na największym ogniu (nie wylewać na nią oliwy, patelnia musi być sucha!). Następnie zmniejszyć ogień, pierś kurczaka zamoczyć w oliwie z oliwek i wyłożyć na patelnię. Grillować przez ok. 4 minuty z każdej strony. Po zdjęciu piersi z patelni, pociąć ją w paseczki.

Wszystkie składniki umieścić fantazyjnie na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem i polać sosem balsamicznym.

SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...