wtorek, 5 lutego 2013

Panna cotta i truskawki

Print Friendly and PDF

Panna cotta w klasycznym wydaniu to wprost niebo dla podniebienia! 


Czas przygotowania: 15 minut + cała noc chłodzenia


Składniki na 4 osoby:
  • 75ml mleka
  • 425ml śmietanki kremówki 36%
  • 50g drobnego cukru do wypieków
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny

W 1/4 szklanki gorącej (zagotowanej) wody rozpuścić żelatynę. Gdy napęcznieje, wymieszać z wodą do połączenia.

Do małego garnuszka wlać mleko, śmietankę i cukier. Z laski wanilii usunąć nasionka, umieścić w garnuszku. Włożyć tam również opróżnioną laskę wanilii. Całość podgrzewać na małym ogniu. Gdy mikstura się zagotuje, usunąć laskę wanilii z garnuszka i zdjąć z ognia.

Dodać wciąż ciepłą żelatynę, cały czas mieszając, do dokładnego połączenia.

Całość chłodzić stopniowo: najpierw w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając, a gdy mikstura nabierze żelowej konsystencji, należy przelać ją do 4 foremek, przykryć przezroczystą folią i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc (można też chłodzić tylko ok 4h).

W celu wyjęcia deseru z foremek, należy zanurzyć ich dna w gorącej wodzie przez kilka sekund.

Podawać z sosem malinowym/truskawkowym/czekoladowym lub świeżymi owocami.

Sos truskawkowy:

  • świeże lub mrożone truskawki
  • cukier do smaku
Truskawki odmrozić lub jeśli nie są mrożone umyć i usunąć szypułki. Wymieszać z cukrem i wymieszać w blenderze do uzyskania sosu.

Sos uzyskany ze świeżych truskawek można mrozić, wystarczy zapakować go w szczelnie zamykane pudełko plastikowe:)


SMACZNEGO!!!







*przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigellissima"



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...