sobota, 15 grudnia 2012

Łosoś w cieście francuskim z mixem sałat

Print Friendly and PDF

Przygotowanie: 35 minut
Piekarnik: 200ºC

Składniki na 2 osoby:

  • 2 filety łososia po 230 g każdy
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • serek kanapkowy czosnkowy (może być Almette)
  • koperek
  • świeżo mielony pieprz, sól
Mix sałat:
  • gotowy mix sałat
  • orzechy pekan- łyżka
  • słonecznik łuskany- 2 łyżeczki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • kilka kropel cytryny
Opcjonalnie:
  • białko z jednego jajka do sklejania brzegów ciasta
Ciasto francuskie podzielić na trzy równe części. Dwie przygotować do wykorzystania, trzecią można schować do lodówki- nie będzie nam potrzebna:) 
Pierwszą część podzielić na dwie następne, jedną mniejszą, drugą większą. Obie posmarować serkiem czosnkowym i posypać koperkiem. Na mniejszej części ułożyć filet z łososia, doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą. Przykryć drugą, większą częścią, zaciskając brzegi tak, aby się skleiły (można użyć do tego białka, rozsmarowując je na wewnętrznej części brzegów ciasta). Po sklejeniu brzegów zrobić w nich kilkanaście zagnieceń nie ostrą końcówką noża (tak, jak na zdjęciu poniżej).
Z drugą częścią ciasta postępować identycznie.
Dwie gotowe do pieczenia części ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec ok 20-25 minut w temperaturze 200ºC.
W czasie pieczenia łososia przygotować mix sałat. Zawartość torebki z gotową sałatą wrzucić do dużej miski, dodać oliwę, orzechy pekan, łuskany słonecznik, pieprz, sól i kilka kropel cytryny i wymieszać.

SMACZNEGO!










3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...