Przed Wami przepis na najpyszniejszą granolę na świecie. Można łączyć ją z różnego rodzaju suszonymi owocami, a nawet pokruszoną czekoladą. Najważniejsze jest jednak to, że prezentowana granola jest naprawdę zdrowa w każdym calu i dostarcza bardzo dużo energii. Świetna w połączeniu z jogurtem naturalnym,a także wydajna- powinna wystarczyć na ok. 2 tygodnie codziennych śniadań.
Czas przygotowania: 40 minut
Piekarnik: 160ºC
Składniki:
- 200 g miodu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 300 g płatków owsianych górskich
- 100 g preparowanego ryżu
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 100 g migdałów
- 75 g łuskanych pestek dyni
- 75 g łuskanych pestek słonecznika
- 50g siemienia lnianego
- szczypta soli
- 150 g suszonej żurawiny
Suche składniki - OPRÓCZ ŻURAWINY- połączyć w dużej misce.
Miód podgrzać w rondelku razem z ziarenkami wanilii, tak, aby zrobił się płynny. Zawartość rondelka wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć zawartość miski i piec przez ok 30 minut, mieszając co ok. 7 minut. Należy obserwować granolę, aby nie spaliła się z wierzchu i nie zrobiła się gorzka.
Po wyjęciu z piekarnika, granolę wystudzić. Następnie wymieszać z suszoną żurawiną. Można dodawać inne suszone owoce, np. morele, śliwki, a także czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców!
SMACZNEGO!!!
samemu zrobiona najlepsza!
OdpowiedzUsuń