sobota, 12 października 2013

Domowa granola

Print Friendly and PDF

Przed Wami przepis na najpyszniejszą granolę na świecie. Można łączyć ją z różnego rodzaju suszonymi owocami, a nawet pokruszoną czekoladą. Najważniejsze jest jednak to, że prezentowana granola jest naprawdę zdrowa w każdym calu i dostarcza bardzo dużo energii. Świetna w połączeniu z jogurtem naturalnym,a  także wydajna- powinna wystarczyć na ok. 2 tygodnie codziennych śniadań.


Czas przygotowania: 40 minut

Piekarnik: 160ºC


Składniki:
  • 200 g miodu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 300 g płatków owsianych górskich
  • 100 g preparowanego ryżu
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 100 g migdałów
  • 75 g łuskanych pestek dyni
  • 75 g łuskanych pestek słonecznika
  • 50g siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • 150 g suszonej żurawiny

Suche składniki - OPRÓCZ ŻURAWINY- połączyć w dużej misce.

Miód podgrzać w rondelku razem z ziarenkami wanilii, tak, aby zrobił się płynny. Zawartość rondelka wlać do suchych składników, dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 160ºC. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wyłożyć zawartość miski i piec przez ok 30 minut, mieszając co ok. 7 minut. Należy obserwować granolę, aby nie spaliła się z wierzchu i nie zrobiła się gorzka.

Po wyjęciu z piekarnika, granolę wystudzić. Następnie wymieszać z suszoną żurawiną. Można dodawać inne suszone owoce, np. morele, śliwki, a także czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę. Świetnie smakuje z dodatkiem jogurtu i świeżych owoców!


SMACZNEGO!!!







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...