Jeśli mam być szczera, nie spodziewałam się, że to danie będzie tak pyszne i pożywne! Jeśli dodać do tego słuszne epitety: zdrowe, dietetyczne i szybkie w przygotowaniu, powstaje nam połączenie wprost znakomite. Do tego wegetariańskie:)
Czas przygotowania: 16 minut
Składniki na 1 osobę:
- torebka kaszy gryczanej
- 2 duże marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- połowa czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
- garść świeżej pietruszki, posiekanej
- łyżka masła
- łyżka przyprawy warzywnej (vegeta)
- świeżo mielony pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy razem z marchewką według zaleceń na opakowaniu kaszy.
Czosnek i cebulę szklimy na stopionym maśle wraz z łyżką vegety.
Kaszę i marchew odcedzamy, wsypujemy z powrotem do garnka, mieszamy z zawartością patelni, pietruszką i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
*można podawać z sosem balsamicznym, a także z ulubionym mięsem
SMACZNEGO!!!
* przepis pochodzi z so sweet so spicy
szybkie smaczne danie:)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda, a ja się zastanawiałam ostatnio co ugotować z kaszy gryczanej:)następnym razem wypróbuję.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNienawidzę kaszy, ale usilnie szukam przepisów na przygotowaniu jej tak, żeby mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńDużo lepsze z sosem pomidorowym jak na spagetti :) to tak według mnie oczywiście :)
OdpowiedzUsuń