czwartek, 28 lutego 2013

Zdrowo, smacznie i szybko, czyli kasza gryczana z warzywami

Print Friendly and PDF

Jeśli mam być szczera, nie spodziewałam się, że to danie będzie tak pyszne i pożywne! Jeśli dodać do tego słuszne epitety: zdrowe, dietetyczne i szybkie w przygotowaniu, powstaje nam połączenie wprost znakomite. Do tego wegetariańskie:)


Czas przygotowania: 16 minut


Składniki na 1 osobę:
  • torebka kaszy gryczanej
  • 2 duże marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
  • połowa czerwonej cebuli, bardzo drobno posiekanej
  • garść świeżej pietruszki, posiekanej
  • łyżka masła
  • łyżka przyprawy warzywnej (vegeta)
  • świeżo mielony pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy razem z marchewką według zaleceń na opakowaniu kaszy.

Czosnek i cebulę szklimy na stopionym maśle wraz z łyżką vegety.

Kaszę i marchew odcedzamy, wsypujemy z powrotem do garnka, mieszamy z zawartością patelni, pietruszką i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

*można podawać z sosem balsamicznym, a także z ulubionym mięsem 

SMACZNEGO!!!



* przepis pochodzi z so sweet so spicy


4 komentarze:

  1. apetycznie wygląda, a ja się zastanawiałam ostatnio co ugotować z kaszy gryczanej:)następnym razem wypróbuję.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nienawidzę kaszy, ale usilnie szukam przepisów na przygotowaniu jej tak, żeby mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo lepsze z sosem pomidorowym jak na spagetti :) to tak według mnie oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...