wtorek, 19 lutego 2013

Włoska pizza na cienkim cieście w dwóch odmianach

Print Friendly and PDF

Ciasto jest rewelacyjne. Cienkie, chrupiące, w ogóle się nie ciągnie. To pierwsza prawdziwa pizza, którą robiłam i myślę, że będę do niej wracała częściej, niż może się wydawać:)


Czas przygotowania: 1,5 h

Piekarnik: 240ºC


Składniki na 4 placki:
  • 500g mąki pszennej (użyłam typ 550)
  • 300g letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 7g drożdży instant (całe opakowanie)

Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej wszystkie składniki suche: bazylię, sól, drożdże i wymieszać. 

Do składników suchych dolać składniki mokre: wodę i olej, wyrabiać ciasto przez kilka minut ręcznie, lub w robocie, do uzyskania sprężystości. Następnie uformować z niego kulę, umieścić w misce, przykryć szczelnie (najlepiej kilkoma warstwami ścierek) i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ciasta, na ok 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto odgazować (nakłuwając patyczkiem lub ugniatając, aby wszystkie gazy drożdżowe odeszły z ciasta), podzielić na 4 równe części. Każdą po kolei rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy, porozciągać pięścią w powietrzu (uważając, aby ciasto się nie rozerwało). 

Gdy placki są już gotowe, należy przejść do części drugiej, czyli dodatków:


Sos:
  • 2 puszki pomidorów po 400g każda, zmiksowane na jednolity sos
  • 2 łyżki bazylii
  • 2 łyżki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Zmiksowane pomidory doprawić przyprawami, dokładnie połączyć składniki. 

Każdy placek posmarować sosem, pomijając brzegi.


Dodatki:

Propozycja nr 1:                                                                
  • salami pepperoni
  • ser mozarella
  • oliwki czarne
  • pomidorki cherry
  • cukinia
  • rukola
  • listki świeżej bazylii
Propozycja nr 2:
  • 15 plastrów boczku wędzonego
  • pieczarki
  • duża czerwona cebula
  • oliwki czarne
  • ser mozarella
  • rukola
  • listki świeżej bazylii

Na plackach w pierwszej kolejności umieścić ser mozarella, następnie resztę dodatków (rukolę dopiero po upieczeniu). Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez 10-12 minut, na blaszce z niskimi brzegami posmarowanej oliwą z oliwek i przykrytą papierem do pieczenia.

Podawać z oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem, listkami świeżej bazylii i rukolą.


SMACZNEGO!!!








1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...