Ciasto jest rewelacyjne. Cienkie, chrupiące, w ogóle się nie ciągnie. To pierwsza prawdziwa pizza, którą robiłam i myślę, że będę do niej wracała częściej, niż może się wydawać:)
Czas przygotowania: 1,5 h
Piekarnik: 240ºC
Składniki na 4 placki:
- 500g mąki pszennej (użyłam typ 550)
- 300g letniej wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 7g drożdży instant (całe opakowanie)
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej wszystkie składniki suche: bazylię, sól, drożdże i wymieszać.
Do składników suchych dolać składniki mokre: wodę i olej, wyrabiać ciasto przez kilka minut ręcznie, lub w robocie, do uzyskania sprężystości. Następnie uformować z niego kulę, umieścić w misce, przykryć szczelnie (najlepiej kilkoma warstwami ścierek) i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia ciasta, na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto odgazować (nakłuwając patyczkiem lub ugniatając, aby wszystkie gazy drożdżowe odeszły z ciasta), podzielić na 4 równe części. Każdą po kolei rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy, porozciągać pięścią w powietrzu (uważając, aby ciasto się nie rozerwało).
Gdy placki są już gotowe, należy przejść do części drugiej, czyli dodatków:
Sos:
- 2 puszki pomidorów po 400g każda, zmiksowane na jednolity sos
- 2 łyżki bazylii
- 2 łyżki oregano
- 2 ząbki czosnku
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
Zmiksowane pomidory doprawić przyprawami, dokładnie połączyć składniki.
Każdy placek posmarować sosem, pomijając brzegi.
Dodatki:
Propozycja nr 1:
- salami pepperoni
- ser mozarella
- oliwki czarne
- pomidorki cherry
- cukinia
- rukola
- listki świeżej bazylii
Propozycja nr 2:
- 15 plastrów boczku wędzonego
- pieczarki
- duża czerwona cebula
- oliwki czarne
- ser mozarella
- rukola
- listki świeżej bazylii
Na plackach w pierwszej kolejności umieścić ser mozarella, następnie resztę dodatków (rukolę dopiero po upieczeniu). Piec w piekarniku nagrzanym do 240ºC przez 10-12 minut, na blaszce z niskimi brzegami posmarowanej oliwą z oliwek i przykrytą papierem do pieczenia.
Podawać z oliwą z oliwek, świeżo mielonym pieprzem, listkami świeżej bazylii i rukolą.
SMACZNEGO!!!
pysznie wygląda, bardzo lubię pizzę:)
OdpowiedzUsuń